تجهیزات پزشکی

معرفی و بررسی دستگاه فشار سنج دیجیتال

فشار سنج دیجیتال

به‌وسیله فشار سنج دیجیتال می‌توان در هر زمانی فشار خون را کنترل کرد. به همین جهت، استفاده از این محصول در هر خانه‌ای لازم و ضروری است. زندگی در دنیای ماشینی سبب شده که افراد در معرض ابتلا به انواع بیماری‌های مختلف، نظیر بیماری‌های قلبی عروقی و فشار خون قرار بگیرند. به همین جهت لازم است که به‌طور مرتب فشار خون خود را چک کنند که مبادا وضعیت سلامتی‌شان به خطر بیفتد.

فشار سنج دیجیتال چیست؟

فشار سنج یکی از تجهیزات پزشکی ضروری در منزل به شمار می‌آید. افرادی که به بیماری‌های زمینه‌ای مبتلا هستند و یا در معرض ابتلا به بیماری‌های خاص قرار دارند، می‌بایست تجهیزات پزشکی مرتبط با این بیماری‌ها را در منزل داشته باشند. به همین جهت استفاده از فشارسنج دیجیتال نیز برای افرادی که فشار خون بالا دارند لازم و ضروری است.

در سال ۱۷۳۳ میلادی، برای اولین بار فشار خون اندازه‌گیری شد؛ اما ریتن فورباش در سال ۱۸۸۱ موفق به اختراع اولین دستگاه فشار سنج در دنیا شد. این دستگاه مشتمل بر دو بخش بود. بخش اول شامل یک قسمت لاستیکی پر از آب و یک ستون جیوه بود. بخش لاستیکی پر از آب، فشار خون را در شریان محدود می‌کرد. درنهایت در سال ۱۸۹۶ میلادی اصلاحاتی در نمونه اولیه فشار سنج انجام شد و تغییراتی در آن به وجود آمد.

در سال ۱۹۰۵ فشار خون دیاستولیک و سیستولیک از یکدیگر متمایز شدند. این کشف به ساخت دستگاه‌های فشار خون جدید انجامید. در حال حاضر صداهای دیاستولیک و سیستولیک به‌عنوان نوعی استاندارد برای اندازه‌گیری فشار خون به‌حساب آمده و به‌عنوان صداهای کورتکوف شناخته می‌شوند.

فشار سنج دیجیتال

انواع دستگاه فشار سنج

می‌توان گفت به‌طورکلی دستگاه فشار سنج به دو نوع تقسیم می‌شود:

  1. دستگاه فشارسنج دیجیتالی
  2. دستگاه فشار سنج دستی

در ادامه به بررسی ویژگی‌های هر کدام از این دو مدل می‌پردازیم.

فشارسنج دیجیتال

دستگاه فشارسنج دیجیتال به‌طور خودکار، فشار خون را اندازه‌گیری می‌کند و به کمک یک صفحه‌نمایش دیجیتالی آن را به کاربر نشان می‌دهد. امروزه این محصول توسط متخصصان نیز، بسیار مورداستفاده قرارگرفته است. به‌طورکلی فشار سنج دیجیتال به دودسته تقسیم می ‌شود:

فشارسنج دیجیتال بازویی: این فشار سنج مانند مدل‌های دستی، دارای یک کاف بازویی بوده، ولی دقت کمتری در سنجش فشار خون دارد. طبق نظر بعضی از بیماران، اندازه‌گیری فشار خون با استفاده از کاف بازویی، کمی دردناک‌تر از مدل مچی این دستگاه است.

فشارسنج دیجیتال مچی: این مدل فشارسنج دیجیتال، به‌جای کاف بازو، از مدلی استفاده می ‌کند که به دور مچ بسته می ‌شود. این دلیلی برای کوچک‌تر بودن این محصول هست. به همین جهت، به‌راحتی قابل‌حمل بوده و فضای زیادی را اشغال نمی‌کند. باید به این نکته اشاره کرد که دقت اندازه‌گیری این محصول، به میزان اندکی کمتر از فشارسنج دیجیتال بازویی است.

فشارسنج دستی

این مدل دستگاه فشار سنج به‌طور خاص، برای استفاده متخصصان مراقبت بهداشتی در نظر گرفته‌ شده است. زیرا شیوه کار با این دستگاه، تخصصی بوده و نیاز به آموزش دارد. این محصول دارای دو نوع عقربه‌ای و جیوه‌ای است و مدل عقربه‌ای نیز در دو فرم طراحی و تولید می‌ شود:

فشار سنج عقربه‌ای دو شلنگه با اتصال مانومتر بر روی کاف: فشار سنج عقربه ای به‌نوعی طراحی ‌شده است که مانومتر یا همان گیج فشار به‌طور مستقیم به کاف متصل شده و میزان فشار خون به‌وسیله عقربه تعبیه ‌شده بر روی آن به نمایش درآید. به‌طورمعمول، برخی پزشکان به دلیل دقت بالای این محصول به استفاده از آن می ‌پردازند. البته وزن کاف در این مدل سنگین بوده و می ‌تواند برای افراد مسن و یا خردسالان اذیت کننده باشد.

فشارسنج عقربه ای دستی: در این مدل مانومتر به کاف متصل نیست و در صورت فرسوده‌شدن کاف، می‌توان آن را به‌راحتی تعویض نمود. این محصول دارای یک شلنگ بلند بوده و این امکان را فراهم می‌کند که فشارخون افراد، به‌راحتی مورد بررسی قرار گیرد. در این مدل، خود کاربر باید وزن گیج فشار را تحمل کند.

فشار خون نرمال

کالیبره بودن دستگاه فشار خون، موضوعی است که باید حتماً به آن دقت شود. می‌توان گفت که کالیبره بودن، این اطمینان را به فرد می‌دهد که اندازه‌گیری فشار خون با دقت انجام می شود. برای اطمینان از کالیبره بودن دستگاه، می‌توانید فشار خون اندازه‌گیری شده توسط پزشک را با فشار اندازه‌گیری شده توسط دستگاه دیجیتال مقایسه کنید. در صورت اختلاف این دو مورد، نیاز است تنظیمات دستگاه را به شکلی انجام دهید که اختلاف این دو فشار اندازه‌گیری شده به حداقل برسد. می‌توان گفت فشار زیر ۱۴۰ بر روی ۹۰ میلی‌متر جیوه، یک فشار خون طبیعی را نمایش می‌دهد. درصورتی‌که فشار خون اندازه‌گیری شده بالاتر از این عدد باشد، نیاز است تا توسط پزشک معاینه انجام‌شده و مراقبت‌های درمانی اعمال گردد.

سلامت دستگاه

درصورتی‌که دستگاه فشار خون سالم و یا کالیبره نباشد و یا مسائل مرتبط با اندازه‌گیری فشار خون، به‌طور کامل رعایت نگردد، این بررسی صحت لازم را نخواهد داشت.

گرفتن فشار خون با دستگاه فشارسنج دیجیتال

  1. کاف دستگاه را بر دست راست ببندید.
  2. دستگاه را روشن کنید.
  3. باید در جلوی تمام نمادهای صفحه‌نمایش، عدد صفر ظاهر شود. در این حالت دستگاه آماده است.
  4. دست خود را مشت کرده و کاف را باد کنید.
  5. اگر فشار سنج کاف اتوماتیک دارد، دکمه شروع را بفشارید.
  6. عدد نقش بسته بر روی نمایشگر را نگاه کنید و کاف دستگاه را تا 30 نقطه بالاتر از فشار سیستولیک که موردنظرتان است باد کنید.
  7. در این حالت بی‌حرکت نشسته و به نمایشگر دستگاه فشار سنج دیجیتال نگاه کنید. عددی که بر روی صفحه نمایشگر نشان داده می‌شود بیانگر فشار خون شماست.

فشار سنج دیجیتال

منتظر شنیدن صدای بوق باشید

صدای بوق به معنای کامل شدن فرآیند اندازه‌گیری فشار خون است. در این حالت به عددهای نمایش داده‌شده بر روی نمایشگر توجه کنید. فشار سیستولیک در سمت چپ دستگاه و فشار دیاستولیک در سمت راست نمایشگر نشان داده می‌شود. در بین این دو عدد نیز، تعداد نبض شما به نمایش درمی‌آید.

باد کاف دستگاه را خالی کنید

اگر عدد نشان‌دهنده فشار خون به‌درستی نمایش داده نشد، بلافاصله این روند را تکرار نکنید. بلکه یک دقیقه صبر کرده و سپس کاف را بر روی دست ببندید و مجدداً مراحل را در دستگاه فشار سنج دیجیتال تکرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *