زانوبند طبی کمک میکند که از آسیب بیشتر به مفصل زانو جلوگیری شده و درد این ناحیه کاهش یابد. یکی از مهمترین مفاصلی که به نوعی وزن بدن را تحمل میکند، مفصل زانو است. به همین دلیل، این مفصل مستعد آسیبهای متعدد است. مفصل زانو بهوسیله ی رباطها و ماهیچههایی پشتیبانی میشود که باید قدرت کافی داشته باشند. استفاده از زانوبند طبی سبب میشود که مفصل زانو مقاومت لازم را در برابر فعالیتها و حرکات معمول داشته باشد و از بروز آسیب در این ناحیه جلوگیری شود.
چه زمانی میتوانیم از زانوبند استفاده کنیم؟
استفاده از زانوبند طبی سبب حمایت و پشتیبانی از مفصل زانو شده و از ایجاد آسیب به این ناحیه جلوگیری میکند. در ادامه، موارد استفاده از زانوبند طبی را مورد بررسی قرار میدهیم.
آسیب زانو: گاهی اوقات ممکن است زانو دچار آسیبهای مانند پارگی رباط شود. در این موارد استفاده از زانوبند طبی میتواند مفید واقع شود. موارد زیر جزو آسیبهای زانو به شمار میآیند:
- پارگی لیگامنت صلیبی قدامی
- لیگامنت چرخشی خلفی
- پارگی لیگامنت جانبی یا میانی
- لیگامنت های جزئی عارضه در رفتن زانو
- عارضه های منیسک
این آسیبها و جراحات، سبب خالی شدن زانو شده و یا موجب بی ثباتی در این ناحیه میگردند. لازم است در حین درمان، از ابزارهای کمک درمانی نظیر زانو بند طبی استفاده شود.
آرتریت: بیماریهای مفصلی آرتریت میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آرتروز زانو
- بیماریهای مرتبط با کاسه زانو
- آسیب به غضروف کاسه زانو
هنگام بروز این بیماریها بهتر است که با استفاده از زانوبند طبی، فرایند درمان را تسریع بخشیده و از عود کردن بیماری جلوگیری نمایید.
انواع زانوبند طبی
زانوبند طبی انواع مختلفی دارد ولی به طور کلی این محصول طبی به چهار دسته تقسیم میشود:
- زانوبند پروفیلاکتیک
- زانوبند طبی عملکردی
- بریس های توانبخشی
- آستین زانو
آستین زانو یکی از پر استفاده ترین انواع زانوبند طبی است که بیشتر ورزشکاران از آن استفاده میکنند.
به طور کلی آستین زانو و زانوبند طبی تفاوت اساسی باهم دارند. زیرا زانوبند طبی بهعنوان یک ابزار به جهت پشتیبانی و حمایت قسمت جلویی کشکک زانو، مورداستفاده قرار میگیرد. درصورتیکه آستین زانو چنین نقش حمایتی ندارد. پس افرادی که دچار ناپایداری زانو هستند و یا از عارضههای مرتبط با مفصل زانو رنج میبرند، لازم است بدانند که استفاده از آستین زانو، نمیتواند چندان مؤثر باشد. بلکه استفاده از آستین زانو در این عارضهها ممکن است باعث ایجاد ورم بیشتر در ناحیه زانو شود. زیرا استفاده از این محصول طبی، محدودیتی را برای جریان خون سیاهرگی و جریان لنفاوی به وجود میآورد.
زانوبند طبی چطور کار میکند؟
زانوبندهای طبی خاصیت کشسانی بالایی داشته و ارتجاع پذیر هستند. این محصول طبی به طرق مختلفی بر عملکرد زانو و نواحی مرتبط با آن اثر میگذارد که به آن ها اشاره می کنیم:
- معمولاً زانوبند طبی با فشردهسازی مفصل زانو از بافتهای نرم آن، نظیر ماهیچه و رباطها حمایت میکند.
- استفاده از زانوبند طبی سبب گرم شدن زانو شده و خونرسانی در این ناحیه را بهطور چشمگیری افزایش میدهد. به همین طریق استفاده از این محصول، موجب تسریع در بهبود عارضه و آسیبدیدگی زانو میشود.
- در مواردی که رباط صلیبی زانو با آسیبدیدگی همراه شده است، با استفاده از زانوبند طبی لولادار میتوان آسیب در زانو را بهبود بخشید. در اغلب اوقات برای درمان پارگی رباط صلیبی قدامی احتیاج است که عمل جراحی انجام شود. پس از انجام جراحی، پزشک معالج برای فرد زانوبند لولا دار تجویز میکند، که بهوسیله آن میتوان زانو را ثابت نگه داشت. در دوره درمان، با دستور پزشک میتوان قفل زانوبند را باز کرده و زانو را حرکت داد.
- برخی اوقات ممکن است که درد زانو به دلیل نرم شدن و تحلیل رفتن غضروف زیر کشکک ایجاد شود. در این موارد میتوان زانوبند طبی از جنس نئوپرن، که بریدگی در ناحیه کشکک زانو دارد را مورد استفاده قرارداد. استفاده از این محصولات سبب میشود که استخوان کشکک در جای خود ثابت قرار گرفته و درد ناشی از آسیب تسکین یابد. با استفاده از این زانوبند فرد بهراحتی می تواند ورزشهای اختصاصی برای افزایش توان عضلات چهار سر ران را انجام دهد.
- امروزه استفاده از آستین زانو و یا زانوبند های ساده، بسیار رایج شده است. این محصولات را میتوانید بهراحتی از داروخانهها و فروشگاههای لوازم پزشکی تهیه نمایید. برخی افراد معتقدند که استفاده از این مدل زانوبند، درد زانوی آنان را کمتر کرده و موجب تسکین میشود.
- پزشکان و متخصصان معتقدند که این مدل زانوبند از طریق فشردهسازی و گرم کردن مفاصل، میتواند به رفع تورم زانو و عضلات مرتبط با آن پرداخته و درد این ناحیه را تسکین دهد. اما شاید مهمترین فایده این محصول، به عوامل روانی پیرامون درمان مرتبط شود.
زانوبند مفصل دار
قبل از تهیه زانوبند باید موارد مختلفی در این زمینه مورد توجه قرار گیرد. برای مثال سطح ناپایداری زانو مشخص میکند که از چه مدل زانوبندی باید استفاده شود. در نهایت همه مدلهای این محصول طبی، به حمایت از مفصل زانو پرداخته و عارضههای این ناحیه را کاهش میدهند. اما زانوبند مفصل دار ثبات بیشتری داشته و بهتر از زانوبندهای ساده و یا بریس های دور زانو عمل حمایت از مفاصل را انجام میدهد.
در طراحی و تولید زانوبند مفصل دار از لولا هایی استفادهشده، که مانع خم شدن بیشازحد زانو به عقب میشود. این لولاها باعث میشود که از حرکتهای چرخشی به سمت طرفین، جلوگیری شود و بتوان از این محصول طبی بهعنوان بهترین گزینه برای درمان آسیب در ناحیه رباطها استفاده کرد.
در مواردی که فرد، مبتلا به آرتروز و بیماریهای غضروفی در ناحیه مفاصل است، میتوان برای حمایت از عضلات و مفاصل زانو و تسکین درد، از این محصول استفاده کرد. افرادی که از عارضههای زانو رنج میبرند با استفاده از زانوبند طبی بهراحتی و با احساس اطمینان میتوانند ورزش کرده و به انجام فعالیتهای روزانه خود بپردازند.
زانوبند های مفصل دار این امکان را برای فرد فراهم میکنند که زانوبند را در اندازه مشخصی قفل کرده تا از خم شدن و یا کشش مفاصل و ماهیچههای زانو جلوگیری کند و بهنوعی دامنه حرکتی زانو را، در ناحیه امن آن محدود کند. این قابلیت سبب میشود که در مراحل اولیه آسیبدیدگی و یا مراحل پس از جراحی، درد زانو تسکین یافته و بهبودی با سرعت بیشتری انجام شود.