فهرست
پریود یا همان دوران قاعدگی چیست؟
یکی از مشکلات شایع در بین زنان، پریود نامنظم است. همانگونه که فیزیولوژی بدن افراد یکسان نیست، دوران پریود نیز بین خانم ها یکسان نیست. دوره زمانی قاعدگی یک دوره ۲۸ روزه است. البته این سیکل در بین خانم ها می تواند ۲۱ تا ۳۵ روزه نیز باشد.
دوره پریود از سنین بلوغ یعنی ۱۰ تا ۱۶ سالگی در خانم ها شروع می شود و تا زمان یائسگی ادامه دارد. در این زمان دیواره آندومتر یعنی همان پوشش داخلی رحم تخریب می شود و ریزش می کند که به همراه خون از واژن فرد خارج می شود. حائز اهمیت است که بانوان تاریخ سیکل قاعدگی خود را به یاد داشته باشند. این به خاطر سپردن به شما کمک می کند تا در صورت بروز اختلال در قاعدگی خود بتوانید این مشکل را پیگیری کنید. علل مختلفی در بروز پریود نامنظم تاثیر گذارند که بعضی از آنها نیازمند به بررسی پزشکی نیستند. در این مقاله کاراپارس شما را با دلایل نامنظم شدن پریود آشنا میکند. همراه ما باشید.
»»» کاپ قاعدگی چیست؟ «««
»»» راهنمای استفاده از کاپ قاعدگی «««
پریود نامنظم و برخی از دلایل پیدایش آن در بانوان
- سن بلوغ: در سن شروع دوره پریود، نامنظم بودن طبیعی است. در سال اول و دوم، سیکل قاعدگی ممکن است به طور نامنظم اتفاق بیفتد که با گذشت زمان این بینظمی حل خواهد شد.
- مصرف داروهای پیشگیری از بارداری: از رایجترین دلایل پریود نامنظم، مصرف داروهای جلوگیری از بارداری است. قرص های پیشگیری به دلیل داشتن هورمون های استروژن و پروژسترون، می توانند نظم سیکل قاعدگی را برهم زنند. مصرف این قرص ها حتی ممکن است سبب توقف سیکل قاعدگی نیز شود. بنابراین بهتر است که مصرف این قرص ها با هماهنگی پزشک متخصص زنان صورت گیرد.
- تخمدان پلی کیستیک pcos: تشکیل شدن کیست های کوچک و به تعداد زیاد در تخمدان ها را سندروم تخمدان پلیکیستیک می گویند. شیوع سندروم تخمدان پلیکیستیک در بین بانوان ۶ تا ۲۶ درصد است. این سندروم علاوه بر بینظم شدن پریود و بروز اختلال در آن، در باردار شدن بانوان نیز تاثیرگذار است.
- اندومتریوز و بینظمی: زمانیکه بافت مخاط رحم یعنی آندومتریال در جایی غیر از رحم رشد کند؛ به حالت ایجاد شده اندومتریوز گویند. اندومتریوز سبب بروز پریود نامنظم به همراه دردهای شکمی می شود. دوره پریودی از سیکل نرمال خود خارج می شود. ممکن است طولانیتر یا کوتاهتر شود. در این موارد مراجعه به پزشک زنان لازم است تا از بروز مشکلاتی که ممکن است در بارداری فرد تاثیر بگذارد پیشگیری کرد.
مشکلات تیروئیدی و تاثیر آن در ایجاد پریود نامنظم
یکی از مواردی که بر تخمدان ها و روند تخمکگذاری و متابولیسم آن اثر دارد، هورمون تیروئید است. بنابراین اگر غده تیروئید دچار اختلال شود، عملکردش می تواند سبب بروز قاعدگی های نامنظم و همچنین ناباروری در فرد شود. اگر شما بیماری کمکاری یا پرکاری تیروئید را داشته باشید، بینظمی هایی را در سیکل قاعدگی خود خواهید داشت.
کمکاری تیروئید و تاثیر آن بر پریود نامنظم
هنگامی که میزان ترشح هورمون تیروئید به اندازه کافی نباشد، کمکاری تیروئید اتفاق می افتد. این اختلال روی بسیاری از فعالیت های بدن از جمله قاعدگی تاثیر می گذارد. کمکاری تیروئید سبب می شود که به دلیل کمبود هورمون پروژسترون تخمکگذاری صورت نگیرد. این اختلال همچنین در بروز سندروم تخمدان پلیکیستیک نیز موثر است.
پرکاری تیروئید و تاثیر آن بر پریودی
زمانیکه هورمون تیروئید بیش از حد ترشح شود فرد دچار پرکاری تیروئید می شود. در این اختلال به دلیل افزایش فاکتورهای انعقادی خون، فرد پریودی سبک و با خونریزی کم خواهد داشت. پرکاری تیروئید ممکن است سبب قطع قاعدگی به مدت طولانی یا بینظمی در آن شود.
اگر شما علائم زیر را دارید، بهتر است به یک پزشک متخصص غدد یا پزشک متخصص زنان مراجعه کنید:
- سیکل های نامنظم و نامرتب
- احساس خستگی و بیحالی
- قاعدگی های شدید یا خیلی کم
- ریزش مو
- افزایش یا کاهش وزن
- عدم پریود شدن
پیشنهاد ما استفاده از کاپ قاعدگی کاناک می باشد این محصول را مشاهده کنید
معرفی برخی دیگر از موارد تاثیرگذار در پریود نامنظم
- شروع دوران یائسگی: در نظر داشته باشید که یائسگی یک دفعه و یکباره اتفاق نمی افتد. معمولا شروع علائم یائسگی چند سال قبل از یائسگی کامل اتفاق می افتد. در این زمان تغییراتی در سطح هورمون استروژن زنان بوجود می آید. این نوسان در سطح هورمون سبب بروز خونریزی شدید یا کم و نیز لکهبینی بین سیکل ها می شود. اگر شما در این دوران تحت نظر پزشک باشید و معاینات لازم را انجام دهید قطعا این دوران را راحت سپری خواهید کرد.
- افزایش وزن یا کاهش وزن: در رابطه با اثر تغییر وزن بر پریود نامنظم باید گفت؛ اگر فردی در یک بازه زمانی کوتاه دچار افزایش وزن یا کاهش وزن شدید شود؛ قطعا دچار عوارض زیادی در بدن خواهد شد. در خصوص کاهش وزن، تغییرات شدید هورمونی میتواند منجر به قطع پریودی گردد. در خصوص افزایش وزن، تغییر در میزان خونریزی ها اتفاق می افتد. هنگامی که در این شرایط قرار گرفتید حتما به پزشک مراجعه کنید و در خصوص وضعیتی که در آن قرار دارید مشاوره بگیرید.
- استرس و پریود نامنظم: استرس نیز جزء عوامل موثر بر پریودی است. از اولین چیزهایی که استرس روی آنها تاثیرگذار است؛ فشارخون، قاعدگی و خواب می باشند. هنگامی که فردی دچار استرس شود، سطح هورمون های استروژن و پروژسترون تغییر می کند. این نوسان در سطح هورمون ها سبب اختلال در سیکل قاعدگی فرد می شود. بنابراین قبل از نگرانی از بیماری هایی که روی سیکل قاعدگی تاثیر گذارند؛ میزان استرس خود را بررسی کنید. پیشنهاد می کنیم با ورزش کردن، تغییر سبک و شیوه زندگی، مدیتیشین و نیز گنجاندن تغذیه سالم در رژیم غذایی خود میزان استرس خود را کاهش دهید و بهبود بخشید.
زمان مراجعه به پزشک در صورت داشتن پریود نامنظم چه موقع است؟
قطعا پریود منظم و مرتب روی عملکرد قسمت های مختلف بدن همچون خواب، متابولیسم، قلب و باروری تاثیرگذار است. اگر شما به یکباره دچار پریود نامنظم شدهاید در صورتی که قبلا پریود منظمی داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مشاهده موارد زیر نیز بهتر است با پزشک مشورت کنید تا دچار مشکل نشوید:
- پریودهای سنگین و طولانی مدت
- توقف پریودی
- خونریزی های طولانی و بیش از ۱۰ روز
- خونریزی غیر طبیعی بین پریودی ها و نیز بعد از نزدیکی و رابطه جنسی
- سیکل های کمتر از ۲۱ روزه یا بیشتر از ۳۵ روزه
- حاملگی و شیردهی
- داشتن دستگاه پیشگیری آیودی
کمکی که استفاده از کاپ قاعدگی در تشخیص اختلالات قاعدگی میکند
همانطور که می دانیم، خون و ترشحات پریودی در کاپ قاعدگی جمع می شوند. بنابراین به شما این امکان را می دهد تا میزان دقیق خونریزی هر سیکل را بدانید. پزشک معالج شما با توجه به اطلاع دقیقی که شما در اختیارش قرار دادید، می تواند خونریزی شما را از نظر سبکی یا سنگینی تشخیص دهد و درمان را شروع کند.
»»» خرید کاپ قاعدگی «««
مواقعی که پریود نامنظم در اثر استرس بروز میکند، معمولا نیازی به مراجعه به پزشک ندارند. این بینظمیها بعد از تغییر در سبک زندگی اصلاح میشوند. مطالعه و آگاهی داشتن از عملکرد بدن و داشتن زندگی سالم می تواند کمک زیادی به شما کند. گنجاندن یک رژیم غذایی سالم و مفید، مهمترین نقش را در سلامت قاعدگی شما دارد. به یاد داشته باشید که مراجعه به پزشک زنان و انجام دورهای معاینات نیز در سلامت شما نقش مهمی دارد.